Az Enter gomb megnyomásával indul a keresés.

Új helyen a Szent István és Szent László Kórház onkológiai centruma

Több mint 400 millió forintból újult meg az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet (ESZSZK) onkológiai osztálya – jelentette be az egység hivatalos átadásán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Elmondta: a hazai halálozások kilenctizedéért a fertőző és krónikus betegségek, a szív- és érrendszeri, a daganatos, a légzőszervi és emésztési betegségek a felelősek, tavalyelőtt a daganat volt a vezető halálok, holott négyből három esetben elmondható, hogy korai szűréssel jelentősen javíthatóak lettek volna a gyógyulás esélyei.

Az átadáson jelen volt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is. Felidézte: a kormányzat tavaly tett ígéretet arra, hogy a vidék után a fővárosban és annak térségében lévő kórházak fejlesztése lesz “a következő nagy vállalkozás”, ami a következő tíz év domináns témája lesz. Ebben az évben a hangsúlyt szeretnénk az intézményi oldalról áthelyezni a szűrési oldalra – jegyezte meg, hozzátéve, itt kell igazán emelni a hatékonyságot, ennek keretében például húsz új szűrőbuszt szereznek be.

Vályi-Nagy István főigazgató kiemelte: jelenleg évi 50 ezer fekvő- és tízszer ennyi járóbeteget látnak el, és ez a szám az intézményi centralizáció esetén csak nőni fog. Elmondta, a most létrehozott osztályt több különálló épületből költöztették egybe, egy- és háromágyas szobákkal újabb csúcsszínvonalú részleget alakítva ki. Szavai szerint ez a betegek gyógyulását éppúgy javítja, mint a munkatársak megtartásának esélyét.

Szólt arról is: forradalmi változások előtt áll a daganatos megbetegedések kezelése, így a következő öt évben a kemoterápiával szemben előtérbe kerülnek más megoldások; erre készülve az Országos Onkológiai Intézettel közösen 3,5 milliárdos pályázati forrást nyertek el a terápiák és a diagnosztika fejlesztésére.

Bodoky György centrumvezető főorvos elmondta: a június 20-i hivatalos átadást követően június 25-én az onkológiát támogató alapítványok szervezésében rendeznek ünnepélyes átadást, ahová meghívták a centrum támogatóit, művészeket, civileket, cégek képviselőit, újságírókat. Az eseményen avatják fel az onkológia mellett kialakított Esterházy Péter Emlékparkot, ennek alkalmából a néhai író egykori barátja, Dés László zenével idézi meg emlékét.

A költözés a hospice osztályt is érinti, mert a tervek szerint felújítást követően a hospice kaphatja meg azt az épületet, ahol eddig a fekvőbeteg onkológiai osztály működött.

Vélemény, hozzászólás?