Az Enter gomb megnyomásával indul a keresés.

Hospice osztályt nyitottak, hospice ház épül Debrecenben

A végső stádiumban lévő daganatos betegek ápolására a régióban egyedülálló hospice-palliatív terápiás osztályt nyitottak meg szerdán a debreceni Kenézy kórházban – közölte az intézmény főigazgatója a helyszínen sajtótájékoztatón.

Lampé Zsolt elmondta: a kórház, felismerve a társadalmi és szakmai elvárásokat, azt a célt tűzte ki, hogy az új osztályon – ahol egyszerre húsz embert ápolhatnak -, a lehető legmagasabb életminőséget biztosítsák a betegeknek életük utolsó szakaszában. Hozzátette: az osztály – ahol most hat beteg van – a belgyógyászati tömbben működik addig, amíg az önkormányzat csaknem 100 millió forintos támogatásából és 135 millió forint pályázati pénzből felépül – a tervek szerint még ebben az évben – a hospice-ház a kórház területén.

Porkoláb Gyöngyi, a debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: az életvégi ápolás, az “útvégi méltóság” fontosságára tíz éve szemléletformáló programokkal hívják fel a figyelmet, ezekkel mintegy félmillió embert – gyerekeket, szülőket, szakápolókat, orvosokat – értek el. Példaértékű együttműködés alakult ki a város, a szakma és a civil szervezetek között, ennek egyik legjelentősebb állomása a hospice-osztály, majd év végén a hospice-ház megnyitása – mondta. Megjegyezte: alapítványuk támogatja, hogy a debreceni orvos- és ápolóképzésben nagyobb hangsúlyt kapjon a hospice-szemlélet.

Juhász Árpád osztályvezető adjunktus arról beszélt, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlása szerint egymillió betegre ötven hospice-ágyat kellene biztosítani, ami Magyarországon a jelenlegi 216-tal szemben 500 ágyat jelentene. Ugyanakkor jelentős változások történtek az elmúlt években, a társadalombiztosítás ma már támogatja a betegek végső életminőségét jelentősen befolyásoló ellátást – tette hozzá.

Amint az MTI összefoglalójából kiderül, Szilágyi Éva, a házi hospice-ellátás koordinátora jelezte: az otthoni hospice-palliatív ellátást biztosító szolgáltatók 200-300 daganatos beteget látnak el havonta Hajdú-Biharban. A térségben eddig nem volt hospice-palliatív intézményi részleg, ezt pótolja a most átadott kórházi osztály – tette hozzá.

Az új részlegről a Debreceni TV beszámolója itt nézhető meg.

Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?